Binanın en görünür cephelerinde Adıyaman’ın kültür enstantanelerine yer verilmiş, cam yüzeye ve prekast yüzeye uygulanacak rölyeflerle görsellik desteklenmiştir.
26.300 m² arsada düzenlenen tesis sahip olduğu 14.500 m² kapalı alanda, tiyatro ve konferans salonu binası, dijital sergi salonu, sanat atölyeleri, bilim atölyeleri, nikah salonu ve kitap kafe olmak üzere altı binadan oluşmaktadır.
Adıyaman’ın kapalı alan gerektirecek en büyük organizasyonlarına ev sahipliği yapacak tiyatro ve konferans binası, uluslararası oyunları ağırlayabilecek büyüklük ve teknolojiye sahip 650 m²’lik iddialı sahnesiyle bölgenin en büyük ve en donanımlı sahnesine sahip bina olacaktır.
Klasik müze ve sergi salonlarının aksine dijital yöntemlerle sonsuz seçenekte sergileme yapma imkânı veren son teknoloji ile donatılmış dijital sergi salonuna yer verilmiştir. Dijital sergi salonu, projeksiyon cihazları ile eş zamanlı ve anında yansıtılan yüksek kalitedeki multimedya ile ziyaretçiyi şaşırtan, iz bırakan bir etki sağlayacaktır. Duvara ve kubbeye yansıtılan görüntü, ses ve efektlerle de güçlendirilip, her yaştan izleyiciyi içene çeken, görsel şovun bir unsuru haline getiren, unutulmaz bir deneyime dönüşmektedir.
Adıyaman Kültür Merkezi Kompleksi, gençlerin bilim ve sanat alanında gelişmesine; atölyelerde ve dersliklerde sağladığı eğitimlerle doğrudan destek verecektir. Farklı büyüklükteki dokuz atölyeden oluşan bilim atölyeleri, robotikten deney atölyelerine çeşitli konularda gençlere ilham kaynağı olacaktır. On iki adet atölyeden oluşan sanat atölyeleri, müzikten tiyatroya, seramikten resme kadar çok geniş bir yelpazede hizmet vererek, gençlerin zihinsel ve entelektüel birikimlerine eşsiz katkılar sağlayacaktır. Bütün tesise ve çevresine hizmet edecek olan kitap kafe, atölyelere yakın konumlandırılarak ağırlıklı olarak gençlere hitap edecek, sosyalleşirken kitap sevgisinin aşılandığı bir ortama dönüşecektir.